Overnames

Veel ondernemers krijgen vroeg of laat te maken met een bedrijfsovername. Bedrijfsovernames komen in veel verschillende vormen: u koopt of verkoopt een (aandeel in een) onderneming of praktijk, u gaat samen met een andere onderneming, u doet een management buy out of u krijgt te maken met bedrijfsopvolging. Allemaal voorbeelden van overnames.  Bij de verkoop of aankoop van een onderneming komt veel kijken. Veel vragen die moeten worden beantwoord, regels die moeten worden gevolgd en afspraken die moeten worden gemaakt en vastgelegd.

U wilt kopen

Waar begint u? Wat vindt het thuisfront? Hoe regelt u de financiering? Ga ik er eigen geld instoppen? Wil de bank financieren?  Wat is (het aandeel van) de onderneming waard? Welke rechtsvorm is voor uw situatie het beste? Een BV oprichten of juist niet? Wat neemt u over, voorraad, inventaris onroerend goed, personeel, aandelen in andere ondernemingen, schulden of alleen de aandelen of de handelsnaam? Wat is het ondernemingsplan? Hoe schrijf ik een ondernemingsplan? Moet ik iemand uitkopen?

Deze vragen zijn slechts een greep uit de vragen waar u een antwoord op zoekt. Wat komt er nog meer bij een bedrijfsovername kijken? Hoe verloopt het proces? Wat is de juiste aanpak? Bij welke specialisten kan ik terecht voor hulp en advies? Deze en vele andere vragen houden veel (toekomstige) ondernemers bezig. Dat is niet zo vreemd: een bedrijfsovername is immers geen alledaagse gebeurtenis. Heldere uitleg en praktische ondersteuning zijn dan ook onmisbaar. En ook als u al eens met een bedrijfsovername te maken heeft gehad, kunt u waarschijnlijk nog steeds een steuntje in de rug gebruiken. Want een bedrijfsovername is een gecompliceerd traject vol emoties en risico’s.

Wij maken voor u een overnamestappenplan die een praktische handleiding is  bij uw bedrijfsovername.

Het geeft u niet alleen duidelijk inzicht in het verloop van het traject, maar het biedt u vooral ook houvast tijdens de verschillende fasen. Welke stappen moet u nemen? Hoe pakt u dit aan? Waar moet u op letten? Dit overnamestappenplan beantwoordt al uw vragen en bevat duidelijke tips. Bovendien ziet u in één oogopslag bij welke specialist in de buurt u terecht kunt voor hulp en advies.

Kortom alle soorten van juridische en financiële zaken zult u zich in een korte tijd eigen gaan maken.

Wij kunnen samen met u ervoor zorgen  dat u het geheel kunt overzien.

MBR met haar specialisten heeft alle kennis in huis zoals de accountant, de jurist, de fiscalist, de overname adviseur, de notaris en alle andere adviseurs die u nodig heeft bij het aankopen van een (deel van een ) onderneming. U wilt toch ook, dat alles goed geregeld is en dat u geen slapeloze nachten of onnodige financiële risico’s loopt na de aankoop van een onderneming.

U wilt verkopen

U bent succesvol ondernemer en vindt het tijd om het stokje over te dragen. Maar aan wie? Aan uw loyale werknemer van wie u denkt dat hij/zij de potentie heeft om het belang van uw onderneming goed te dienen? Of aan een of meerdere van uw kinderen? En wat als u overdraagt aan één kind maar de andere kinderen niet tekort wilt doen? De onderneming is uw dierbaar, het is een deel van uzelf geworden. Emoties spelen een grote rol. Daarnaast is het ook van belang dat u hiermee u financiële belang veilig stelt. Wilt u zekerheid voor uzelf? Uiteraard  wilt u dat de continuïteit van de onderneming op langere termijn gewaarborgd wordt.  Kan de overnemer het wel betalen? Wat nu als hij of zij de financiering niet rond krijgt? Wilt u  optreden als financier? Hebt voldoende zekerheden?

Als ondernemer heeft u de nodige ervaring met veel juridische en financiële zaken. Toch is  een bedrijfsovername / praktijkovername ook voor u  geen alledaagse gebeurtenis. U kunt wel wat hulp gebruiken van mensen die de klappen van de zweep kennen.

MBR met haar specialisten heeft alle kennis in huis zoals de accountant, de jurist, de fiscalist, de overname adviseur, de notaris en alle andere adviseurs die u nodig heeft bij het aankopen van een (deel van een ) onderneming. U wilt toch ook, dat alles goed geregeld is en dat u geen slapeloze nachten of onnodige financiële risico’s loopt na de aankoop van een onderneming.